انحراف جنسی یا پارافیلیا چیست؟

انحراف جنسی یا پارافیلیا چیست؟
پارافیلیا یا انحراف جنسی به وضعیتی گفته میشود که لذت و ارضای جنسی فرد بسته به موجودیت یا اعمال خاص و غیر طبیعی باشد. در این افراد تمرکز وسواسگونهای بر
- موجودیتی مانند: کودکان، حیوانات و …
- عاملیتی مانند: ایجاد درد، تحقیر شدن و …
اتفاق میافتد.
این اختلال عموماً در مردان بیشتر از زنان دیده میشود. افراد مبتلا به این بیماری وسواس بر عملی خاص دارند و این عمل در زمان به گرایشات دیگر تغییر پیدا نمیکند و متنوع نیست. برای مثال اگر فردی به عاملیت تحقیر شدن برای لذت و ارضای جنسی وابسته باشد، پس از گذشت زمان یا تغییر شرایط این انحراف به گرایش به کودکان تغییر نمیکند و ثابت است.
مشکل در تعریف این بیماری، عدم توانایی در ارائه تعریف حد و مرز برای اختلال رفتاری است. زیرا ممکن است حرکتی برای فردی افراطی یا غیرطبیعی باشد اما برای فردی دیگر خیر. یا حتی این اختلال از فرهنگی به فرهنگ دیگر یا جامعهای به جامعه دیگر ممکن است تغییر کند.
انواع پارافیلیا
با وجود موارد گفته شده میتوان به طور کلی انحرافات جنسی رایج را به شرح زیر نام برد.
۱.پدوفیلی: میل به کودکان
۲.عورت نمایی: نمایش آلت جنسی در عموم
۳.فتیشیسم: بر انگیختگی با اجسام بیجان
۴.سادیسم یا مازوخیسم: دگرآزاری و خودآزاری در رابطه جنسی
دلیل پیدایش پارافیلیا
روانپزشکان معتقدند تمام رفتار و انحرافات ما چه جنسی و چه غیر جنسی عموماً ریشه در کودکی ما دارد. با وجود اینکه هنوز منشاء این بیماری ناشناس است اما بسیاری از پزشکان دلیل این رفتار عود شونده و عادات جنسی را، الگو و رفتار نامناسب در دوران شکلگیری ذهن و روح یعنی کودکی میدانند.
در نظریهای دیگر میتوان این رفتار بازگشتپذیر را به دلیل شرطی شدن ذهن در شرایطی خاص دانست. برای مثال اگر شیء که در حالت عادی از نظر عموم هیچ جنبه جنسی ندارد برای فرد مبتلا به پارافیلیا تحریککننده میباشد، میتواند به دلیل وجود آن شی در ارتباطات اولیه جنسی فرد باشد. به نحوی که ذهن فرد وجود شیء و رابطه جنسی را امری جدایی ناپذیر میشناسد و برای لذت و ارضای جنسی به آن احتیاج دارد.
درمان پارافیلیا
قدم ابتدایی برای درمان پارافیلیا مراجعه به مشاوران در کلینیک سلامت جنسی و باروری میباشد. در حین جلسات مشاوره پس زمینههای ذهنی فرد توسط روانشناس تشخیص داده میشود. با تشخیص منشاء این بیماری، درمان راحتتر انجام میشود.
در ادامه باید روند درمان را با جلسات مشاوره و رواندرمانگری ادامه داد. نکته مهم در مسیر درمان بیمار پارافیلیا، این است که شخص درک شود و متوجه شود که نه دلیلی برای شرم و گوشهگیری وجود دارد و نه کسی او را قضاوت میکند.
برخی از پزشکان بسته به موقعیت بیمار ترجیح میدهند ابتدا از داروهای کاهشدهنده سطح تستسترون مانند آنتی آندروژن استفاده کنند تا با کاهش میل جنسی فرد و عدم برانگیخته شدن توسط عوامل محیطی روند درمان را پیش ببرند.
کلام آخر
پارافیلیا در صورت عدم درمان میتوانند باعث آسیب به کل زندگی فرد شود و منجر به احساس خجالت، شرم، گوشهگیری و افسردگی شود. هر چه شدت این بیماری بیشتر شود میزان آسیب فرد به خود و دیگران افزایش میاید.